از مهم ترین و ضروری ترین اقدامات زمستانه برای درختان، چالکود اصولی و حرفه ای برای آنها است. در این مقاله تصمیم داریم تمامی نکات مربوط به چالکود رابه شما آموزش دهیم.متاسفانه خاک اکثر مناطق ایران از نظر کشاورزی فقیر است و عناصر غذایی کمی دارد و به دلیل کشت و کار غیر اصولی در سالیان اخیر این امر تشدید شده است. پس اگر بخواهیم که از این خاک برای پرورش گیاهان مختلف استفاده کنیم باید خاک را اصلاح کنیم و عناصر مورد نیاز را تامین کنیم.که اولین را استفاده از کود برای تقویت خاک می باشد.مجموعه گل استایل با برخورداری از سال ها تجربه به انواع کود در تنوعی بینظیر اعم از کود میکرو، کود گیاهان خانگی و آپارتمانی و ... میپردازد.شما میتوانید برای مشاهده و خرید انواع کود به فروشگاه این مجموعه مراجعه فرمائید.
چالکود یک نوع روش کوددهی است که برای انواع درختان میوه و زینتی استفاده میشود. با این روش میتوان انواع عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را در دسترس ریشه قرار داد.
این روش کوددهی باعث رشد ریشه، رشد رویشی، تقویت عمومی درخت و افزایش تناژ و بهبود کیفیت میوه ها شده و همچنین بافت خاک را اصلاح و تقویت میکند.
بسته به اینکه چه موادی برای چالکود استفاده میشود میتوان درخت را نسبت به انواع آفات و بیماری ها مقاوم کرد و خیلی از مشکلات درختان خود به خود حل میگردد.
پس تا اینجا فهمیدیم که چالکود برای درختان فوق العاده مهم و ضروریست.
بهترین زمان برای انجام چالکود پایان فصل خواب درختان و قبل از بیدار شدن ان ها است و در اکثر مناطق ایران مصادف با دی و بهمن ماه می شود. و توجه داشته باشید که در اولین آبیاری پس از انجام چالکود باید از حجم آب زیادی به همراه هیومیک اسید استفاده کنید. به این معنی که آبیاری غرقاب باشد تا عناصر کاملا حل شود.
روش چالکود نیز به این صورت است که شما در یک سوم انتهایی سایه انداز درخت که ریشه های مویین و جاذب انجا هستند ۲ تا ۴ چاله بسته به اندازه و سن درخت حفر میکنید. عمق چاله ها با توجه به اینکه ریشه های درخت عمیق یا سطحیست حدودا باید ۳۰ تا ۶۰ سانتی متر باشد. مثلا برای درخت پسته که ریشه های عمیقی دارد، طبیعتا چاله ها باید عمیق تر باشند . اگر فاصله درختان نزدیک به هم است میتوان بین هر دو درخت یک چاله مشترک حفر کنید.
برای درختانی که با کانال و جوی آبیاری میشود بهتر است که بجای چالکود، از کانال کود استفاده شود . یعنی اینکه یک لایه کود کف کانال های آبیاری ریخته شده و روی آن با خاک پر گردد. بهتر است که کود را سطحی روی خاک نریزین زیرا باعث میشود که کود با آب آبیاری جا به جا شده و روی سطح خاک اکسید گردد و از بین برود و چون روی سطح خاک هم هست به راحتی توسط ریشه جذب نمیشود.
اولین و قدیمی ترین ماده ای که در چالکود استفاده میشود کود حیوانی است. کود حیوانی با داشتن درصد نیتروژن بالا به رشد رویشی و برگدهی و تقویت کلی درخت کمک کرده ولی به شرطی که کاملا کمپوست شده باشد. مقدار مصرفی کود حیوانی بسته به سن و اندازه درخت از ۵ کیلو گرم به بالا به ازای هر درخت استفاده میگردد. در صورتی که کود حیوانی مناسب را نتوان تهیه کرد یا به دلایل مختلف مثل علف هرز و آلودگی نمیخواهید از کود حیوانی در ترکیب چالکود استفاده کنید میتوان از کودهای اوره به مقدار کم در مخلوط چالکود با بقیه کودها جهت تامین نیتروژن مورد نیاز گیاه استفاده کنید.
عنصر پر مصرف و مهم بعدی که باید داخل چالکود استفاده شود فسفر است و بهترین کودهای قابل استفاده سوپر فسفات تریپل یا ساده و یا دی آمونیوم فسفات است که کاملا فسفر مورد نیاز درخت را تامین میکند.
پتاسیم عنصر بعدیه که برای گلدهی و میوه دهی درخت در سال آینده در چالکود استفاده میشود و بهترین فرم ان سولفات پتاسیم به فرم گرانول یا سنگی است.
به این نکته توجه داشته باشید که تمامی کودهایی که داخل چالکود استفاده میکنید بهتر است به فرم گرانول باشند. کودهای گرانول را کودهای کُند رها میگویند. دلیلش این است که این مدل کودها تمامی عناصر را به یکباره در اختیار گیاه قرار نمیدهند و چون گرانول هستند با یکبار آبیاری کاملا داخل آب حل نمیشوند و به مرور زمان طی چندین ماه درخت را تغذیه میکنند.
خب تا اینجای کار سه عنصر اصلی مورد نیاز درختان یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم را اضافه کردیم و نوبت به عناصر ثانویه مثل گوگرد است. گوگرد علاوه بر تقویت و تغذیه گیاه، با اسیدی کردن خاک جذب عناصر را از خاک افزایش داده و بهترین فرم ان گوگرد معدنی است.
هیومیک اسید نیز کودی است که در جذب عناصر، مقاوم کردن درخت و اصلاح بافت خاک بسیار تاثیر دارد و بهتر است به فرم گرانول به ترکیب اضافه شود.
برای تامین عناصر میکرو هم بهتر است از انواع کودهای سولفاته مثل: سولفات منیزیوم، سولفات آهن، سولفات منگنز، سولفات روی و اسید بوریک استفاده کنید.
مقادیر مورد نیاز ازین کودها بسته به سن درخت و نوع درخت و کمبود هایی که در خاک منطقه وجود دارد متفاوت است و توصیه ما این است که اول آزمایش خاک انجام دهید و بعد ترکیب کودی چالکود را تهیه کنید.