پسته از محصولات اقتصادی بسیار مهم است. پسته یکی از پر مصرف و پر کشت ترین آجیل و خشکبار ما ایرانیان بوده و هست. این محصول از نظر مصرف داخلی و از دید صادرات اهمیت بسیار ویژه ای دارد و افزایش کیفیت و کمیت محصول در درختان پسته امری مهم و تخصصی است.امروزه استفاده از کود اسید هیومیک به عنوان یک کود کشاورزی آلی ، بی خطر و بسیار غنی شده در کشاورزی مدرن و به خصوص در کشور های پیشرفته رواج یافته است. کود هیومیک اسید ارگانیک است و ضرر چندانی برای محیط زیست ندارد.
در کشور ما بیشترین میزان مصرف کود اسید هیومیک در بخش پسته کاری و در استان کرمان می باشد زیرا پسته یک محصول با ارزش در ایران بوده و کشاورزان در این بخش ، به تاثیرات چشمگیر مصرف هیومیک اسید بر افزایش و رشد و محصول دهی پسته پی برده اند.زمان مصرف هیومیک اسید برای پسته نیز مهم است و چون آبیاری های پسته محدود است تقریبا با همه ی کود ها هیومیک اسید نیز مصرف می گردد.یکی از مشکلاتی که در امر پرورش پسته با کیفیت وجود دارد، عاملی به نام نمک داخل آب و خاک است. میزان نا متناسب شوری خاک تحت کاشت گیاه پسته، میتواند به یک مشکل بزرگ برای باغداران تبدیل شود.
از آنجایی که باغ های پسته به صورت معمول در مناطق خشک و نیمه خشک کشور ما قرار گرفته است، وجود نمک بالای خاک و آسیب دیدن گیاه پسته از این بابت به وفور مشاهده می شود.این موضوع حتی به اقتصاد صنعت کشاورزی و باغداری ما نیز آسیب می رساند. استان کرمان یکی از بیشترین تولید کنندگان درخت پسته است، که می توان بوسیله ماده طبیعی به نام اسید هیومیک، مشکل خاک های پر نمک خود را به بهترین شکل ممکن حل کند. در واقع اضافه کردن اسید هیومیک به خاکی که برای احداث باغات پسته استفاده می شود، یک استراتژی جهانی برای تولید محصول بدون نقص از زمین های نا مناسب با EC بالا می باشد.پودر هیومیک اسید مزایای بسیاری برای انواع گیاهان اعم از انواع گیاهان زراعی، باغی؛ صیفی و گلخانه ای دارد. با گل استایل که مرجع فروش انواع کود با بهترین قیمت می باشد، در ادامه همراه باشید تا به بررسی کامل کود پودری هیومیک اسید بپردازیم.
پسته از جمله گیاهان بسیار مقاوم است و به همین دلیل هم در خاک هایی که نامناسب باشند و درصد آهک یا EC زیادی داشته باشند کاشته می شود. به همین منظور برای استفاده از کود باید از کود هایی استفاه کنید که قابلیت جذب در آن خاک را داشته باشند.کود هایی مانند آهن در خاک هایی که EC بالایی داند و آهکی هستند جذب نمی شود. مصرف کود هیومیک اسید می تواند این خاک ها را اصلاح کرده و جذب عناصر را توسط ریشه بالا ببرد.
زمان مصرف هیومیک اسید برای پسته در شروع فصل و قبل از شکوفه دهی به صورت آبیاری است و پس از ریزش شکوفه ها وتشکیل میوه نیز به صورت مرتب با هر نوبت آبیاری با کود های دیگر می توان استفاده کرد. فقط توجه داشته باشید که هیومیک اسید بافت قلیایی دارد و با انواع کود های اسیدی مخلوط نمی شود.در صورتی که در سیستم های تحت فشار کود های ماکرو محلول نیز از طریق تانک کود در سیستم تزریق میگردد باید توجه نمود که اسید هیومیک با سولو پتاس بصورت همزمان مصرف نگردد زیرا مخلوط این دو کود ماده ای ژل مانند ایجاد می کند.
در سال ۱۳۹۴ نتایج تحقیقی منتشر شد که در مورد نقش مصرف کود اسید هیومیک در خصوصیات کیفی و کمی یک رقم معروف پسته ایران به نام پسته عباسعلی منتشر شد.این آزمایش فاکتوریل و کاملا تصادفی با ۵ تکرار رندوم انجام شد. این تحقیق در سطح وسیعی انجام و به صورت قطعات هزار متری شیار کود استفاده شده است زمان مصرف هیومیک اسید برای پسته نیز در نمونه های مختلف یکسان بوده و تغییری نداشته است.
برای آگاهی از تاثیر اسید هیومیک بر میزان رشد پسته، معیار هایی نظیرطول شاخه درخت پسته ، تعداد برگ و اندازه سطح برگ و قطر تنه مورد بررسی قرار گرفت. در شهریور ماه این بررسی ها مجددا انجام شد و تعداد جوانه های ریخته شده هم شمارش شد.در زمان برداشت میوه پسته مقدار محصول تر و خوشه ها و مقدار میوه خشک ، مقدار پسته های پوک ، پسته بسته و خندان و ترک خورده در نمونه های تغذیه شده با هیومیک اسید و نمونه شاهد که در آن هیومیک اسید استفاده نشده بود بررسی شد.
در نمونه ها در مقایسه با نمونه ای که از اسید هیومیک استفاده نشده بود ، مشاهده شد که در حدود ۴۶ درصد جوانه های بیشتر روی درخت باقیمانده است.
همچنین میزان خندانی محصول پسته نیز افزایش یافته است. میزان پسته های پوک تولید شده در نمونه ای که از اسید هیومیک استفاده نشده بود بسیار بیشتر از نمونهی استفاده شده از هیومیک اسید بود. تعداد ترک های نامنظم هم در پسته های شاهد که از اسید هیومیک برای رشد آن استفاده نشده بود ، از نمونه های تقویت شده با کود هیومیک در حدود ۴۰ درصد بیشتر بود.
نمونه تغذیه شده با اسید هیومیک همچنین سطح برگ های درخت پسته را نیز افزایش داده که این امر نشان دهنده فتوسنتز بهتر گیاه می باشد. زمانی که اسید هیومیک اسید مصرف می گردد می توان میزان مصرف کود های دارای نیتروژن را تا ۳۰ درصد کم کرد چرا که پیوند بین اسید هیومیک و نیتروژن با روشی از شستشوی بیش از اندازه نیتروژن نیز جلوگیری می کند در صورتی که به مشاوره خرید کود گیاهان خانگی و آپارتمانی نیاز داشتید با ما تماس بگیرید و از مشاوره های رایگان این مجموعه بهره مند شوید.
مهندس نیلوفر مسیبی
کارشناس ارشد گیاه پزشکی