آهن یکی از پر مصرف ترین عناصر غذایی است. این عنصر در دسته ی عناصر میکرو یا کم مصرف طبقه بندی می شود اما این دسته بندی به این معنا نیست که گیاه نیازی به آهن ندارد و استفاده از کود آهن بیهوده است. کود میکرو عناصری هستند که در مقایسه با عناصر ماکرو، گیاه به مقدار کمتری از این عناصر نیازمندند. اما کمبود این عناصر در گیاهان اختلالات زیادی در رشد و نمو گیاه ایجاد می کند.
شما میتوانید برای خرید کود گیاهان خانگی و آپارتمانی
به مجموعه گل استایل مراجعه فرمائید.این مجموعه با برخورداری از سال ها تجربه به آگاهی کامل نسبت به نیازمندی های گیاه رسیده است و متناسب با آن بهترین کود را عرضه می نماید.شما میتوانید برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از قیمت ها با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.
آهن یکی از مهم ترین عناصر مورد نیاز گیاه است و در حدود ۵ درصد از پوسته زمین را تشکیل میدهد. این عنصر در شرایط هوازی اکسید شده و فرم اکسید شده ی آن نامحلول است و توسط گیاهان جذب نمیشود. آهن در گیاه پویایی کمی داشته که در اثر عوامل گوناگونی از جمله کمبود منیزیم و پتاسیم، غلظت بالای فسفر و شدت نور زیاد است.
از نظر فیزیولوژی نیز آهن عنصری ضروری برای گیاه است. این عنصر در ساختمان آنزیم های دخیل در واکنش های اکسایش کاهش و پروتئین ها کاربرد دارد. این عنصر از عناصر ضروری در بیوسنتز کلرفیل است و کمبود آن باعث کاهش کلرفیل و نیز کاهش اندازه کلروپلاست میشود.علائم کمبود آهن به صورت کمرنگ شدن برگ های جدید ظاهر می شود. برگ ها به مرور زرد یا سفید رنگ می شوند در صورتی که رگبرگ آن ها سبز میماند. این علائم به مرور زمان در برگ های قدیمی هم قابل مشاهده است. در این شرایط رشد گیاه کند شده و برگ ها کوچک میمانند. به این علائم اصطلاحا کلروز آهن نیز می گویند.
گیاهان زمانی عناصر غذایی را جذب می کنند که این عناصر بصورت محلول در آب باشند. در pHهای قلیایی (بالاتر از ۶.۵) آهن با کلسیم و سایر یونها واکنش داده و رسوب میکند، این عمل باعث میشود آهن غیرقابل دسترس برای گیاهان شود و گیاه علائم کمبود آهن نشان می دهد. پس ترجیحا از خاک های آهکی و سفت و نامناسب برای گیاهان آپارتمانی استفاده نکنید.
برای برطرف کردن کمبود آهن در گیاهان آپارتمانی از انواع کود های آهن به صورت پودری و مایع استفاده میشود. کود آهن را بسته به طریقه مصرف درج شده بر روی بسته بندی، میتوان به صورت آبیاری یا محلول پاشی استفاده کرد. توجه داشته باشید که استفاده از کودهای مخصوص آبیاری به صورت محلول پاشی روی برگ ممکن است باعث سوختن برگ ها و از بین رفتن گیاه شود.میزان مصرف کود آهن بسته به نوع و فرمولاسیون آن متفاوت است. معمولا کودهای آهن کلات شده به مقدار نصف قاشق چایخوری در یک لیتر آب استفاده می شوند.
زمان مصرف کود آهن نیز برای انواع گیاهان متفاوت است. استفاده بیش از حد از کود آهن باعث می شود که گیاه دچار مسمومیت شود. در صورت مشاهده علائم کمبود آهن، دو تا سه نوبت استفاده از کود آهن نیاز گیاه را برطرف کرده و علائم از بین می روند. به صورت معمول یک تا دو ماه یکبار از کود آهن برای گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. گیاهان گلدار به دلیل گلدهی زیاد و مصرف آهن به کود بیشتری احتیاج دارند و مرتبا باید از کود آهن برای آنها استفاده کرد.
نکته: استفاده از کود آهن برای گیاهان ابلق و برگ رنگی مناسب نیست زیرا باعث فعال شدن کلرفیل در برگ ها شده و رنگ برگ را به مرور کاملا سبز میکند.
انواع مختلفی از کود اهن مانند سولفات آهن، کلات آهن و اکسید آهن در بازار وجود دارد. کودهای سولفات آهن ۲۰ تا ۲۳ درصد اهن به فرم Fe۲(SO۴)۳ و FeSO۴ دارند. کلات های آهن ۵ تا ۱۰ درصد آهن به فرم EDTA ، DTPA و EDDHA دارند و اکسید های آهن نیز ۷۰ تا ۷۷ درصد اهن دارند و به فرم Fe۲O۳ و FeO هستند. شاید در نگاه اول به جدول مقایسه انواع کود آهن چنین برداشت کنید که کودهایی که درصد آهن بالاتری دارند کود خوبی هستند، اما باید توجه کنید که لزوما اینطور نیست، و ممکن است کودی که درصد پایینی دارد در شرایط محیطی خاص بهتر از کودی که آهن بالا دارد عمل کند.
کود های سولفات آهن از جمله کودهای رایج در کشاورزی هستند و به مقدار زیادی استفاده می شوند. این کودها به صورت پودری و گرانول به فروش می رسد. سولفات آهن دو ظرفیتی یعنی به فرم FeSO۴ به نام سولفات آهن هفت آبه شناخته میشود و در مقایسه با انواع سولفات های سه ظرفیتی به فرم Fe۲(SO۴)۳ بهتر در دسترس گیاه قرار گرفته و جذب بیشتری دارد. سولفات آهن با داشتن مقادیری گوگرد خاک را اسیدی کرده و جذب آهن را ازین طریق نیز بهبود میبخشد.
نکته: مصرف خاکی سولفات آهن در خاکهای آهکی و قلیایی بخصوص در pHهای بالای ۷ بیاثر میباشد. چرا که در چنین شرایطی آهن موجود در کود بسرعت به آهن سه ظرفیتی (Fe+۳) اکسید شده و رسوب میکند و عملا برای گیاه قابل استفاده نیست. توصیه میشود در pHهای قلیایی این کود بصورت محلولپاشی برگی مصرف شود.
کودهای اکسید آهن دارای بیشتری میزان آهن میباشند. این کودها در آب محلول نیستند و فرم آهن موجود در این کودها در PH بالای ۶ برای گیاهان قابل استفاده نیست و در دسترس گیاه قرار نمیگیرد.
کلات های آهن بهترین نوع از کودهای آهن هستند. این کودها در انواع خاک های قلیایی نیز قابل جذب هستند و با توجه به اینکه خاک اکثر مناطق ایران اهکی و قلیاییست بسیار پر کاربردند. این کودها نسبت به انواع دیگر کودها گران تر هستند زیرا در فرمولاسیون ساخت آن ها عنصر آهن توسط برخی مولکولهای کلاتکننده مانند اسید آمینهها و یا کلات کنندههای مصنوعی مانند EDTA, DTPA, EDDHA بصورت محافظت شده درآمده است.
کلات سازی در کود آهن باعث میشود که کود در خاک آبشویی و ته نشین نشود، همچنین تحرک آهن را در خاک افزایش داده و حلالیت آن را نیز بالا می برد. یکی از بهترین کلاتهای آهنی که میتواند نتایج مطلوبی روی گیاهان داشته باشد، کلات آهن EDDHA است. این کلات از قوی ترین و پایدار ترین کلات های آهن موجود در بازار است و به همین دلیل نسبت به انواع کلات های اهن نیز گران تر است. فرم فیزیکی آن به صورت پودری است و حاوی ۶ درصد اهن قابل جذب برای گیاهان میباشد.
دو نوع دیگر کلات یعنی کلات DTPA و کلات EDTA معمولا در خاک های قلیایی به خوبی جذب نمیشوند و معمولا در خاک قابل استفاده نیستند و جذب آنها تنها از طریق برگ صورت میگیرد. این دسته از کلات ها جز کودهای ضعیف آهن به شمار میروند.
در هنگام خرید آهن به مارک شرکت تولید کننده و شرکت آن دقت کنید و از انواع با کیفیت آن تهیه و استفاده کنید.
شما میتوانید برای خرید انواع کود به مجموعه گل استایل مراجعه نمائید.این مجموعه با در نظر گرفتن بهترین قیمت، بالاترین کیفیت را خدمت شما عزیزان عرضه می نماید.برای خرید انواع کود برروی لینک زیر کلیک نمائید.
مهندس نیلوفر مسیبی
کارشناس ارشد گیاه پزشکی