کود ماکرو شامل سه عنصر نیتروژن (N)، فسفر (P) و پتاسیم (K) می باشد که این عناصر به عنوان عناصر ماکرو طبقه بندی می شوند و معمولاً اولین عناصری هستند که کمبود آنها در خاک مشاهده می شود.زیرا گیاهان مقدار زیادی از آنها را برای رشد و بقای خود استفاده می کنند. علاوه بر این ، این عناصر می توانند به طور طبیعی به دلیل تغییرات آب و هوا به ویژه در فصول بارانی یا گرم از خاک شسته شوند. به همین دلیل نیاز به کودهای ماکرو هرچه بیشتر احساس می شود. با مجموعه گل استایل در ادامه همراه باشید تا به بررسی دقیق کود کامل ماکرو و خواص آن بپردازیم.
نیتروژن “عنصر رشد” است .جذب آن غالبا به شکل یون آنیون نیترات (NO۳) است و کمتر به صورت یون آمونیوم (NH۴) جذب می گردد. مقدار ازت در گیاهان ۱.۵ درصد وزن خشک گیاه است اما بسته به سن گیاه، مرحله رشد گیاه و نوع گیاه بین ۱ تا ۵ درصد متفاوت است.
نیتروژن بخشی از مولکول کلروفیل است که به گیاهان رنگ سبز می بخشد و از طریق فتوسنتز در ایجاد غذا برای گیاه نقش دارد. کمبود نیتروژن به عنوان زردی کلی (کلروز) گیاه نشان داده می شود. از آنجا که نیتروژن می تواند در گیاه حرکت کند ، برگ های قدیمی اغلب بیش از برگ های جدید زرد رنگ هستند.
۱-تغییر رنگ گیاهان از سبز به سبز روشن یا زرد بخصوص در برگ های مسن و قدیمی تر انجام می شود. در گیاهانی مانند ذرت، زردی از نوک برگ آغاز شده و به موازات رگبرگ اصلی به طرف پایین توسعه می یابد. در این حالت اطراف برگ سبز می ماند.
۲-از دیگر علائم کمبود نیتروژن میتوان به کاهش رشد گیاه و یا کوتوله شدن گیاهان اشاره کرد.
۳-همچنین در گیاهانی مانند غلات، کمبود نیتروژن باعث کاهش پروتئین دانه ها شده و از کیفیت محصول می کاهد.
نیتروژن همچنین یکی از اجزای اصلی آمینو اسیدها ، عناصر سازنده پروتئین می باشد. بدون پروتئین ، گیاهان پژمرده می شوند و می میرند. نیتروژن زیاد می تواند باعث ایجاد ثبات ، شستشوی مواد مغذی و تحریک بیش از حد رشد بالای گیاه شود.
خاک های شنی باعث آبشویی سریع نیتروژن از خاک می شود و گیاه دچار کمبود نیتروژن می گردد. همچنین در خاک هایی که آبیاری به صورت غرقاب انجام می شود به دلیل کاهش نیتروژن داخل خاک عمل د نیتری فیکیشن انجام میشود و نیتروژن از فرم قابل جذب به فرم غیر قابل جذب تبدیل می شود. همچنین خاک هایی که PH خاک در آن بالاست نیتروژن توسط گیاه جذب نمیشود.
نیتروژن را می توان از طریق اضافه کردن بقایای گیاهی یا کودهای دامی به خاک اضافه کرد. همچنین استفاده از باکتری های همزیست در گیاهان لگومی باعث تثبیت نیتروژن داخل خاک می شود. کودهای پودری و مایع هم میتوان از طریق آبیاری به خاک اضافه کرد و کمبود نیتروژن را جبران کرد.
فسفر “عنصر انرژی” است. گیاهان باید از دانه تا زمان برداشت فسفر ثابت داشته باشند. فسفر به ویژه در مراحل اولیه ریشه زایی مفید است اما در تولید میوه و گل نیز به گیاه انرژی می دهد. فسفر (P ) برای همه موجودات زنده ضروری است. گیاهان برای رشد طبیعی و بلوغ باید فسفر داشته باشند.
فسفر یک جز حیاتی در DNA ، “واحد حافظه” ژنتیکی همه موجودات زنده است. این ماده همچنین بخشی از RNA است ، ترکیبی که کد ژنتیکی DNA را برای ساخت پروتئین ها و سایر ترکیبات ضروری برای ساختار گیاه ، عملکرد دانه و انتقال ژنتیک می خواند. ساختارهای DNA و RNA توسط پیوندهای فسفر به یکدیگر متصل می شوند.
فسفر یکی از اجزای حیاتی ATP ، “واحد انرژی” گیاهان نیز می باشد. ATP در طی فتوسنتز تشکیل می شود و از آغاز رشد گیاهچه تا تشکیل دانه و بلوغ فرآیند می یابد. بنابراین ، فسفر برای سلامت عمومی و نشاط همه گیاهان ضروری است. برخی از فاکتورهای خاص رشد که با فسفر ارتباط دارند عبارتند از:
• تحریک رشد ریشه
• افزایش قدرت ساقه
• شکل گیری گل و تولید بذر بهبود یافته
• محصول یکدست و زودرس
• افزایش قابلیت تثبیت ازت از حبوبات
• بهبود در کیفیت محصول
• افزایش مقاومت در برابر بیماری های گیاهی
• پشتیبانی از رشد در کل چرخه زندگی
همچنین شما میتوانید جهت خرید کود فسفر به مجموعه گل استایل مراجعه فرمائید.
گیاهان برای رشد و بزرگ شدن به مقادیر زیادی فسفر نیاز دارند. بدون فسفر کافی ، گیاهان دچار کمبود فسفر می شوند و رشد گیاه متوقف می شود. در این شرایط برگ ها کوچک ، سبز و آبی بوده و گاهی با لکه ها پوشانده می شوند. ساقه ها و آوندها ممکن است در اثر کمبود فسفر بنفش شوند که از انتهای برگ های مسن شروع شوند.
در این وضعیت نوک برگ ها تیره شده و به سمت پایین خم می شوند ، همچنین با شروع خمیدگی برگ ها گیاهان گلدار جوانه یا گل کمی خواهند داشت. گلدهی و میوه آرایی با گلها و میوه های کوچک به تأخیر می افتد و عملکرد کلی گیاه به شدت کاهش می یابد.همچنین شما میتوانید جهت خرید کود فسفر به مجموعه گل استایل مراجعه فرمائید.
پتاسیم “عنصر سلامتی” است. این ماده بیشتر از هر عنصر دیگری به کیفیت میوه و گل کمک می کند. پتاسیم یکی از مواد مغذی ضروری است و توسط محصولات به مقدار قابل توجهی جذب می شود. پتاسیم برای فتوسنتز ، سنتز پروتئین و بسیاری از عملکردهای دیگر در گیاهان حیاتی است.
پتاسیم با حرکت آب ، مواد مغذی و کربوهیدرات در بافت گیاه ارتباط دارد. این عنصر باعث فعال شدن آنزیم در گیاهان شده که بر تولید پروتئین ، نشاسته و آدنوزین تری فسفات (ATP ) تأثیر می گذارد. تولید ATP می تواند میزان فتوسنتز را تنظیم کند. مجموعه گل استایل همچنین به عرضه انواع کود پتاس بالا اعم از سولفات پتاسیم، کود مایع پتاسه و ... با بهترین قیمت پرداخته است.برای مشاهده و خرید میتوانید برروی دکمه زیر کلیک فرمائید.
پتاسیم همچنین به تنظیم باز و بسته شدن روزنه ها کمک می کند که تبادل بخار آب ، اکسیژن و دی اکسید کربن را تنظیم می کند. اگر پتاسیم کم باشد یا به مقدار کافی عرضه نشود ، رشد گیاه را متوقف کرده و بازدهی را کاهش می دهد.
کمبود پتاسیم اغلب به صورت زرد یا قهوه ای شدن لبه های برگ و برگ های خمیده و به دنبال آن لکه های زرد رنگ در قسمت داخلی برگ مشاهده می شود. لکه ها ممکن است در زیر برگ ها هم ایجاد شود. پتاسیم متحرک است ، بنابراین علائم کمبود ابتدا در برگهای پایینی به صورت خمیده یا لکه دار در حاشیه برگ ظاهر می شود.
کمبود طولانی مدت این عنصر منجر به مرگ سلول در حاشیه برگ می شود و گیاهان می توانند علائم پژمردگی را نشان دهند. این علائم ابتدا در برگ های مسن مشاهده می شوند و در صورت عدم اصلاح به برگ های جدید ادامه می یابند و رشد گیاه ، رشد ریشه ، مقاومت در برابر بیماری و اندازه جوانه در این شرایط کاهش می یابد.گیاهان دارای کمبود پتاسیم در برابر خشکسالی ، دمای شدید و سایر عوامل تنش زا مقاومت کمتری دارند. گیاهان فاقد پتاسیم بیشتر در معرض آفات ، بیماری ها و حملات نماتد هستند.
پتاسیم باعث افزایش محصول می شود زیرا
رشد ریشه را افزایش می دهد و تحمل به خشکی را بهبود می بخشد
سلولز می سازد و محل اسکان را کاهش می دهد
حداقل ۶۰ آنزیم دخیل در رشد را فعال می کند
کمک به فتوسنتز و تشکیل غذا
به جابجایی قندها و نشاسته ها کمک می کند
غلات غنی از نشاسته تولید می کند
محتوای پروتئین گیاهان را افزایش می دهد
تورگور را حفظ می کند ، اتلاف آب و پژمردگی را کاهش می دهد
به تاخیر در گسترش بیماریهای زراعی و نماتدها کمک می کند
مهندس نیلوفر مسیبی
کارشناس ارشد گیاه پزشکی