کود حیوانی یکی از رایج ترین و قدیمی ترین کودهایی است که اکثر کشاورزان برای انواع کشت ها در زمین های خودشان استفاده میکنند. اما چرا اینکار را انجام می دهند و چه فواید یا مضراتی دارد؟
کودهای حیوانی در حقیقت فضولات حیوانات اهلی مختلفی مانند کود گاوی، گوسفندی، مرغی، اسبی و ... هستند که منابع فوق العاده ای از مواد آلی محسوب می شوند و به طور موثری میتوانند به برگرداندن عناصر غذایی به خاک کمک کنند و خاک را اصلاح و تقویت کنند.شما میتوانید بهترین کود حیوانی و الی را با مناسب ترین قیمت از مجموعه گل استایل خریداری نمائید.این مجموعه با برخورداری از تنوعی بی نظیر علاوه بر فروش کود حیوانی، به عرضه کود گیاهان خانگی و آپارتمانی، کود کامل ماکرو و ... میپردازد.شما میتوانید جهت دریافت مشاوره و خرید کود با ما تماس بگیرید.
اما مهم ترین نکته در تعیین کیفیت کودهای دامی، مقدار پوسیدگی و فرایند کمپوست شدن انهاست که امروزه دغدغه بسیاری از کشاورزان و باغداران شده و تهیه کود دامی مناسب را با مشکل مواجه کرده است.
وقتی صحبت از پوسیدگی کود دامی میشود منظور دقیقا چیست؟ آیا کودی که دو تا سه سال بماند پوسیده محسوب میشود؟
باید بگوییم متاسفانه کودهایی که بیش از سه سال مانده باشند هیچ عناصر غذایی ندارند و اساسا برای هیچ گیاهی مفید نیستند. منظور از پوسیدگی کود دامی فرایندیست که در ان کود به خوبی توسط باکتری ها و قارچ ها و انواع میکروارگانیسم ها تجزیه شده و تمامی عناصر موجود در ان به فرم قابل جذب توسط گیاه در بیاید و صرفا گذر زمان باعث این اتفاق نمیشود، بلکه تهیه کمپوست از کودهای حیوانی به مواد پوساننده، هوا دهی مناسب، افزایش دمای زیاد و رطوبت مناسب احتیاج دارد.
حال چگونه کود حیوانی کمپوست شده و پوسیده را از کود حیوانی تازه یا مانده تشخیص بدهیم؟ نکته اول در خرید کود حیوانی این است که کود را از افراد معتبر تهیه کنید و به ظاهر ان توجه کنید، کود دامی پوسیده به فرم نرم و سیاه رنگ و کاملا پودر شده دارد و دارای بذر علف هرز و انواع بیماری های قارچی و باکتریایی یا آفات نیست.
باید بدانید که کودهای حیوانی مثل تیغ دو لبه عمل میکنند و در صورتی که به درستی فرآوری و کمپوست نشده باشند و از کودهای تازه برای درختان خودتان استفاده کنید باعث میشوید خسارت های زیادی به درختانتان وارد شود و سالیان سال درگیر باشید.
خسارت هایی مثل رشد چند برابری علف های هرز، آلودگی زمین به انواع آفات مثل کرم ریشه، آلودگی خاک و ریشه گیاهان به انواع باکتری ها و قارچ های عامل بیماری و ...
همچنین کود حیوانی نپوسیده چون موادی مانند کلرید سدیم دارد بافت و جنس خاک را شور کرده و سالیان سال زمان میبرد این شوری از خاک شسته شده و از بین برود.
حال با این توضیحات این سوال پیش میاد که آیا کود حیوانی استفاده بکنید یا خیر؟ باید بدانید که استانداردی برای تعیین و تشخیص کیفیت کودهای حیوانی تعیین نشده و تشخیص کود حیوانی با کیفیت دشوار است. پیشنهاد ما این است که اگر به کیفیت و روش کمپوست کود حیوانی مطمئن هستید از آن استفاده کنید و در غیر این صورت استفاده نکردن ان بهتر است.
مهندس نیلوفر مسیبی
کارشناس ارشد گیاه پزشکی