اگر شماهم علاقه دارید بدانید فواید هیومیک اسید چیست؟ در ادامه این مطلب در گل استایل همراه ما باشید. تا به صورت تخصصی به بررسی فواید هیومیک اسید بپردازیم.
بقایای گیاهی و حیوانی در خاک طی تجزیه و فرآیند هوموسی شدن به سه شکل تبدیل می شوند: هیومیک اسید، اسید فولیک و هیومین. هیومیک اسید قسمت پایدار هوموس بوده که مولکولی بسیار پیچیده و بلند زنجیر از اسید های آلی است که در محلول های قلیایی (بازی) انحلال پذیر است اما در اسید نامحلول محسوب می شود و دارای رنگ قهوه ای تیره ست.
قدرت هیدروژنی یا همون pHدر هیومیک اسید بین ۸/۳ تا ۵ است پس اسید ضعیفی به حساب می آید. هیومیک اسید ساختار شیمیایی ثابتی ندارن و به همین علت آنالیز و بررسی آن ها ها دشوار می باشد اما با روش هایی مبتنی بر حلالیت در مواد بازی می توان این پلیمر را شناسایی و اندازه گیری کرد.
در ادامه به توضیح بیشتر در رابطه با تاریخچه و خواص هیومیک اسید پرداخته ایم.
البته که این ماده در رسوبات دوران ما قبل از تاریخ هم وجود داشته اما در سال ۱۷۸۶ برای اولین بار در کشور آلمان از منابع ذغال سنگ خام بدست آمد و ده سال بعد هم آلمانی ها هیومیک اسید گیاهی را تولید کردند.
فرمولاسیون هیومیک اسید به حدی پیچیده است که دانشمندان آن را یکی از دشوار ترین مباحث در کل تاریخ شیمی به شمار می آورند. از سال ۱۹۸۲ به بعد تولید هیومیک اسید بر پایه ی لیگنین بر پیچیدگی و شگفتی این محرک زیستی اضافه کرد.
امروزه هیومیک اسید یکی از موضوعات جالب و پرطرفدار است که اثر آن بر شرایط و گیاهان مختلف همچنان مورد بررسی محققان قرار میگیرد و مقالات زیادی در این مورد منتشر شده است.
هیومیک اسید ماده ی جدیدی نیست و همینطور که اشاره شد منبع طبیعی دارد اما این روزها با شناسایی خواص فوق العاده ی اون، بشر به استفاده ی بیشتر از اون رو آورده است.
کود های شیمیایی علاوه بر تمام مزیت هایی که دارند دارای مضراتی هم هستند مثل:
تولید آلودگی، بهم خوردن سیستم طبیعی خاک و آسیب به ساختمان خاک در زمان استفاده مداوم از آن ها.
با پیشرفت علم و تکنولوژی انسان به دنبال راهکاری بود تا استفاده از کود های شیمیایی رو کاهش بدهد و به جای اون ها از ماده ای استفاده کند که آسیب کمتری به خاک، آب، هوا یا به عبارتی محیط زیست بزند. با توجه به رشد روزافزون جمعیت و نیاز بیشتر به غذا و محدود بودن منابع کشاورزی، کود های هیومیک باعث تولید محصولات بیشتری میشوند و همچنین محصولاتی که با هیومیک اسید تغذیه میشن بسیار سالم تر از سایر روش های تغذیه ای هستند و اصطلاحا ارگانیک خواهند بود.
ارگانیک بودن از اصلی ترین فواید کود هیومیک اسید است. طی ده سال اخیر استفاده از این کود میان کشاورزان و باغداران بسیار مرسوم شده و حتی در نگهداری گیاهان آپارتمانی هم مورد استفاده قرار میگیرد.
می توان گفت خاک و بستر رشد مهم ترین فاکتور در تولید محصول و کشاورزی است و برای رسیدن به تولید باکیفیت و کشاورزی پایدار باید خاک در شرایط بهینه نگه داشته شود. هیومیک اسید تاثیرات شگفت انگیزی بر خاک دارد.
از جمله خواص اسید هیومیک این است که این ماده ی غلیظ تیره رنگ باعث پیوند بهتر بین ذرات کلوییدی خاک می شود بنابراین ساختمان خاک در حضور این ماده ی آلی بهبود پیدا کرده که در ادامه فواید کود هیومیک اسید را در خاک می بینید:
* تنظیم Ph خاک در شرایط ایده آل برای کشت و کار
* افزایش ظرفیت نگهداری آب خاک و جلوگیری از هدررفتن آن
* افزایش ظرفیت تبادل کاتیونی خاک
* بیشتر شدن فعالیت میکروارگانسیم های مفید خاکزی
* زهکشی و هوادهی بهتر خاک برای ریشه
* کمتر شدن مواد سمی و نمک های خاک
* جلوگیری از وقوع انواع فرسایش بادی و آبی در خاک
هیومیک اسید با تاثیراتی که بر خاک دارد، به طور مستقیم و غیرمستقیم شرایط بهتری را برای رشد و نمو گیاه فراهم می کند.
کمتر کودی در دنیا تمام این خواص اسید هیومیک را باهم داشته و تقریبا می توان این کود را انقلابی در محبث تغذیه ای گیاه و کشاورزی در نظر بگیریم. از خواص اسید هیومیک می توان به موارد روبرو اشاره کرد:
* جذب سریع عناصر غذایی در گیاه
* تنظیم متابولیسم گیاهی
* کلروفیل سازی بیشتر و در نتیجه فتوسنز بهتر
* دسترسی بهتر ریشه به آب
* افزایش مقاومت گیاه به آفت ها، بیماری ها و تنش های مختلف
* تقویت دیواره سلولی گیاهان
* افزایش مرغوبیت میوه ها و دانه ها
اگر گیاهی ریشه قوی و محکمی نداشته باشد، بسیار ضعیف است و کارایی خوب و باروری مناسبی ندارد و با کوچکترین عواملی همچون آلودگی هوا، از بین میروند. به همین دلیل توصیه میشود از اسید هیومیک جهت ریشه دهی بهتر گیاهان کمک بگیرید و گاهی اوقات در حین آبیاری نیز، عمل کود دهی را انجام دهید.
اسید هیومیک ظرفیت نگهداشت آب در خاک را افزایش میدهد، تهویه هوا در آن را تسهیل میکند، ریشهزایی بذر را بهبود میبخشد و باعث بهتر جوانه زدن بذر ها می شود. با اضافه کردن اسید هیومیک به خاک گیاهان میتوان کارکرد کلروفیل را که ایجاد برگ و سبزینگی در گیاه است؛ بهبود بخشید و تنفس آن را تسهیل کرد و در نتیجه ریشهزایی را افزایش داد. تاثیر اسید هیومیک بر ریشه زایی گیاهان به قدری است که میتوان در مدت زمان کم به نتیجه ای باور نکردنی رسید.
به طور کلی میزان مصرف هر نوع کود حتی هیومیک اسید وابسته به نوع گیاه و خاک و عوامل مختلف دیگر است. اما هیومیک اسید در طول دوره رشد مخصوصا اوایل آن تاثیر بیشتری بر گیاه دارد. استفاده از هیومیک اسید بعد از دوره رشد بر روی کیفیت و مرغوبیت محصول نهایی موثر است.
همانطور که ذکر شد هیومیک اسید ها مولکول های سنگین و پلیمر های بلندزنجیری هستند پس به کارگیری آن ها به روش محلول پاشی اصلا و ابدا توصیه نمیشود و بهتر است آن ها را به همراه آبیاری در اختیار گیاه قرار بدهیم تا علاوه بر جذب بهتر توسط گیاهان، روی خاک تاثیرات مثبت خود را نیز بگذارند.
بله. هیومیک اسید را می توان با توجه به نیاز و شرایط موجود در مزرعه و گلخانه با انواع کود ها ترکیب کرد
کود هایی که میتوان هیومیک اسید را با آن ترکیب کرد چیست؟
در جواب باید گفت که با بسیاری از کود ها از جمله :
سه بیست، اوره، پتاسه، فسفره، گوگرد و آهن ترکیب میشه. این کار از زیان کود های شیمیایی کم کرده و همچنین مواد غذایی موجود در آن ها همراه با هیومیک اسید دیرتر آبشویی و از دسترس گیاه خارج میشوند به عبارتی عملکرد کود های شیمیایی در ترکیب با اسید هیومیک بالاتر می رود.
اسید هیومیک در انواع و اقسام مختلفی تولید میشه اما مهم ترین آنها هیومیک اسید گرانوله، مایع و هیومیک اسید پودری هستند که در مقالات مرتبط میتونین در مورد آن ها مطالعه کنید.
در صورتی که به مشاوره خرید نیاز داشتید با مجموعه گل استایل تماس بگیرید و از مشاوره های رایگان این مجموعه بهره مند شوید.
مهندس نیلوفر مسیبی
کارشناس ارشد گیاه پزشکی