زمان مصرف اسید هیومیک برای انواع گیاهان مختلف متفاوت است.انواع مختلفی از کود اصلاح کننده خاک وجود دارد که هیومیک اسید نوعی از آن می باشد که جذب عناصر را توسط ریشه ی گیاهان بالا می برد و خاک را بهبود می بخشد.
این کود به صورت آبیاری و در بعضی موارد به صورت محلول پاشی استفاده می گردد. زمان مصرف هیومیک اسید به عوامل مختلفی بستگی دارد.
اگر تصمیم دارید که مصرف اسید هیومیک را برای محصولات زراعی خود انجام دهید یکی از بهترین زمان ها قبل از کاشت محصول است. قبل از کاشت محصولات زراعی می توان بذر ها را به محلول هیومیک اسید آغشته کنید و بعد از چند ساعت بذرها را داخل خاک بکارید.
به این روش اصطلاحا بذر مال گفته می شود. در این روش قدرت جوانه زایی بذر افزایش می یابد و در هنگام ریشه دهی با سرعت و کیفیت بیشتری ریشه تولید می کند. اگر انجام این کار برای شما ممکن نیست در اولین آب آبیاری بعد از کاشت حتما اسید هیومیک را مصرف کنید تا به افزایش قدرت جوانه زنی و حجیم شدن ریشه بذر شما از این طریق کمک نماید.
برای محصولات زراعی در طول فرایند رشد می توان هیومیک اسید را در ۲ الی ۳ مرتبه به صورت آبیاری استفاده کرد. زمان خاص و مشخصی برای مصرف آن مشخص نشده و معمولا کشاورزان با توجه به طول دوره ی کاشت تا برداشت گیاه مورد نظر خود، به صورت فواصل زمانی ۳۰ الی ۴۵ روزه اقدام به مصرف هیومیک اسید می کنند. البته زمان های مهم در روند رشد هر گیاه نیز در نظر گرفته می شود مثلا برای گندم در مرحله پنجه زنی بسیار مهم است که گیاه تقویت شود.
هرچند مصرف اسید هیومیک هیچ مشکلی برای خاک شما به وجود نمی آورد و هر چقدرکود هیومیک اسید به مقدار بیشتر مصرف کنیم بهتر است. با توجه به مدیریت هزینه های کشاورزی مجبور هستیم که به مقدار کمتر و زمان های خاص آن را مصرف نماییم تا بیشترین نتیجه را داشته باشیم.
ریشه نهال های درختان میوه و درختان زینتی را می توان داخل محلول دارای هیومیک اسید آغشته کرد و بعد کاشت. این کار باعث می شود که ریشه رشد بهتری داشته باشد و گیاه دچار تنش جابه جایی نشود. اولین زمان مصرف هیومیک اسید برای گیاهان باغی ابتدای فصل رشد و قبل از بیدار شدن درختان از خواب زمستانه یعنی تقریبا اواخر زمستان است.
در این زمان کوددهی همراه با آبیاری انجام می شود. همچنین می توان کود هیومیک اسید را به صورت چالکود در زمستان برای تقویت درخت استفاده کرد. برای مصرف هیومیک اسید به صورت چالکود می توان از انواع هیومیک اسید های گرانول استفاده کرد.شما میتوانید برای نحوه چالکود به مقاله چالکود درختان میوه مراجعه فرمائید
این مرحله اهمیت بسیاری دارد زیرا وقتی که درختان از خواب بیدار می شوند ضعیف هستند و انرژی زیادی ندارند. همچنین ریشه گیاهان تازه از خواب بیدار شده تحرک کمی دارد و توانایی زیادی برای جذب مواد غذایی ندارد. بنابراین لازم است که عناصر غذایی در دسترس گیاه قرار بگیرد.
کوددهی در این مرحله باعث تقویت گیاه می شود. و زمان روند بازیابی انرژی و توان گیاهان را کاهش میدهد.
همچنین در هنگام تشکیل میوه، مصرف هیومیک اسید ضرورت دارد. در این مرحله درختان، انرژی و توان زیادی را برای تشکیل میوه مصرف می کنند و نیاز است که گیاه تقویت شود و عناصر مورد نیاز در دسترس آن قرار بگیرد و از آنجایی که هیومیک اسید تاثیر مثبتی بر فرایند جذب دارد، استفاده از آن بسیار پیشنهاد می شود.
نویسنده: مهندس نیلوفر مسیبی، کارشناس ارشد گیاهپزشکی
مهندس نیلوفر مسیبی
کارشناس ارشد گیاه پزشکی